Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu

Használhatják többen ugyanazt a védőeszközt?

Használhatják többen ugyanazt a védőeszközt?

Ha zuhanásbiztonsági egyéni védőeszközökről beszélünk, akkor az embereknek általában a testheveder, karabiner, energiaelnyelő hármas jut először eszébe. Ezen eszközök esetében nagyon sokszor felmerül a kérdés, hogy ezt használhatja-e több ember?!

Ahogy a nevükben is benne van, ezek EGYÉNI védőeszközök, vagyis a munkavállalóknak személyre szólóan kell biztosítani. Tehát hivatalosan egy adott eszközt, például testhevedert, egy ember használhat.

Viszont a gyakorlat sajnos azt mutatja, hogy ez nem a megszokott állapot. Tegyük fel, hogy egy nagyvállalatnál, ahol mondjuk van 60-70 karbantartó, akik három műszakban dolgoznak. Egy műszakon belül maximum csak 15-20 fő dolgozik és nekik is csak a fele kell, hogy használjon védőeszközt. Ők a legritkább esetben vesznek mindenkire személyre szólóan eszközcsomagokat.

De akkor mégis, hogyan lehet használni ezeket az eszközöket és hogyan nem?!

Tudjuk, hogy közvetlen bőrfelülettel nem érintkező védőeszköz átruházható. Vagyis ezek bármiféle probléma, higiéniai kérdés nélkül átadhatóak a munkavállalók között. Viszont, ha volt ilyen jellegű érintkezés, akkor vizsgálni kell, hogy fertőtleníthető-e az adott eszköz. Miután a fertőtlenítések vegyi anyagokkal történnek, így ezeknél az eszközöknél nagyon ritkán fordul elő, hogy ez lehetséges legyen.

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy a jogszabály szerint és az ideális helyzetben, minden munkavállalónak külön kellene rendelkeznie saját eszközzel!

Ezek mellett gondolnunk kell még azokra a fontos részegységekre, amik ugyan nem egyéni védőeszközök, de szintén a zuhanásbiztonsági védőeszközök közé tartoznak. A kikötő eszközök esetében az EN795-ös szabvány függeléke leírja, hogy NEM egyéni védőeszközök, tehát nem kimondottan egy személy használatára vannak kialakítva, kiadva.

Gondoljunk csak bele, hogy milyen lenne, ha például 20 különböző munkavállalónak kellene egy-egy saját kikötési pontot telepíteni, mondjuk egy épületen vagy egy gépnél. Tehát, ezek azok az eszközök, amelyeket párhuzamosan is használhatnak egyszerre többen.

De mi a helyzet a kikötő eszközökkel?!

Legyenek ezek akár biztosítási pontok vagy zuhanásbiztonsági rendszerek, pályák. Alapvetően szabványi alapon ezek is mindig egy emberre vannak minősítve az EN795 szabvány szerint. De van egy kiegészítő vizsgálati módszer a 16415-ös, ami alapján vizsgálni kell az eszközt és ha ennek megfelel, akkor használhatja egyszerre több ember is.

Viszont nagyon fontos, hogy ki az, aki használhatja:

  • kikötési pontnál általában rá van írva 
  • B-típusú mobilan telepíthető pályánál rá van írva és egyértelműen meg van adva, hogy hány ember használhatja, illetve, hogy a szerkezettel szemben, amire telepítjük mi az elvárás
  • C-típusnál (pályáknál, rendszereknél) ez már kicsit összetettebb, ezeket is használhatja több ember, nagyon sokszor úgy van megadva, hogy egy embertől, akár nyolc emberig is. De az, hogy hány ember fogja használni a jövőben az befolyásolja magát a telepítést

Nagyon fontos, hogy előre tisztázva legyenek az igények, hogy hány ember szeretné egyszerre párhuzamosan használni, mert úgy kell majd telepíteni is!

Sajnos jelenleg hazánkban nagyon sokszor elszoktak maradni a kötelező jelölések, melyek részének kell lenni, hogy hány ember használhatja egyidejűleg az eszközt. Ez azért probléma, mert a munkavállaló, aki felmegy, tegyük fel egy tetőre nincs tisztában a háttér telepítési, műszaki információkkal. Viszont, amikor ránéz a táblára, akkor ott egyértelműen látja, ha rajta van, hogy például 3 ember használhatja egyszerre. Ezek után, ha megnézi, hogy 3-an már tá vannak kötve, ő már nem fog negyedikként kötni.

Kis kitekintésként beszéljünk az alpintechnikáról is. Viszont fontos megjegyezni, hogy ez egy nagyon speciális és szűk szelete a magasban végzett munkáknak. Vagyis, amikor ilyen speciális szabályokról beszélünk, akkor sohase akarjuk azt leáltalánosítani. Mivel ehhez külön tanfolyam, technológiák, más típusú eszközök kellenek.

Alpintechnikai rendszereknél előfordul, hogy egy felhasználónak egy egyéni védőeszköz csomagja van. Viszont, ha egyidejűleg többen kell, hogy megoldják a feladatot, akkor hasonló vagy akár ugyanolyan eszközökkel, mint amilyen az egyéni védőeszköz, akkor közös rendszert is tudnak alkotni, például húzórendszerekben.

Ilyen esetben célszerű teljesen külön kezelni ezeket. Ami közösségi felhasználás az maradjon is a közösségben, emellett pedig mindenkinek megmarad az egyéni védőeszköz csomagja is.

Reméljük ezzel a blogcikkel is sikerült segítenünk, hogy biztonságban tudjátok végezni a munkátokat. Ha bármilyen kérdés felmerült Bennetek, keressetek minket bizalommal!

Tartalomhoz tartozó címkék: testheveder zuhanásbiztonság