Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu

Létrán való biztonságos munkavégzés

Létrán való biztonságos munkavégzés
Előző cikkünkben a létrák típusait és azok felülvizsgálatát tárgyaltuk. Ezt ITT elolvashatjátok, ha esetleg lemaradtatok róla. Most pedig nézzük meg, hogyan kivitelezhető egy létrán való munkavégzés BIZTONSÁGOSAN

Létrát általában, azért alkalmazunk mert szintkülönbséget kell áthidalni, akár felfelé, akár lefelé. Ha szintkülönbséget hidalunk át ott fennáll a reális kockázata a magasból való lezuhanásnak vagy mélybe való bezuhanásnak. Ezt, hogy tudjuk elkerülni?! 

Az egyik legalapvetőbb szabály, amit minden esetben tartani kell az a hárompontos szabály! Mindig legalább három pontban érintkeznünk kell a létrával! Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy vagy a két lábunk rajta van létrafokon és egy kézzel kapaszkodunk vagy, amikor lépünk, tehát csak egy lábbal állunk a létrán, akkor mind a két kézzel fogjuk a létrafokot. Ehhez ugyebár védőeszköz se kell, ez magába a közlekedésben ad egy nagyobb biztonságot. VISZONT! A legnagyobb odafigyelés és a szabályok maximális betartása mellett is előfordulhatnak balesetek, akár időjárási viszonyok miatt (Például, volt egy ónos eső, jegesek, fagyottak a létrafokok és akkor is lehetséges, hogy közlekedni kell a létrán).

Nagyon sok esetben védőkosárral látják el a létrákat és úgy gondolja az üzemeltető, hogy ez megfelelő. Bár vannak olyan létratípusok, ahol a jogszabály ezt alapvetően elfogadja, de emellett mindig gondolni kell arra, hogy egyedi kockázatmegelőző intézkedésben lehet szigorítani. Miért fontos erre gondolni?

Maga a védőkosár a felhasználó mögött helyezkedik el, ami bizonyos szinten, ha csak minimális egyensúlyt vesztene, akkor ad plusz kapaszkodási lehetőséget, illetve lehet, hogy minimálisan megtartja. De azt be kell látnunk, hogy ha egy valós zuhanás következik be, tehát az ember úgy ahogy van megcsúszik és elindul lefelé függőlegesen fog zuhanni, és a háta mögött elhelyezett védőkosár nem fog kielégítő védelmet nyújtani. Ezekre a lehetőségekre minden esetben javasolt egyéni védőeszközt használni és egy teljes testhevederzettel megfelelően kialakított és hozzá kapcsolt lezuhanásgátló rendszerrel közlekedni. Vagy egy szabványmegfelelő merev, rögzített vezetéken alkalmazott vezérelt típusú zuhanásgátlót használni. Ezek a fixen kiépített pályák, amik állhatnak akár sodronykötélből, akár egy sínből, amin egy zuhanásgátló csúszik és ahhoz hozzá tudjuk magunkat rögzíteni.

Ez teljes úton követi a mozgásunkat és ha visszazuhannánk, akkor 1 méteren belül megtart minket. Ezek azok, amiket helyhez kötött létráknál tudunk alkalmazni. A partnereinknek Mi azt szoktuk javasolni, hogy az új létrák kialakításánál minden esetben úgy történjen meg a kialakítás, hogy egy ilyen zuhanásbiztonsági pálya gond nélkül telepíthető legyen rá. A nem helyhez kötött létrák esetében magát a biztosítást egyéni védőeszközzel tudjuk ellátni, azonban minden esetben figyelembe kell venni, hogy hiába megfelelő a létrám, illetve megfelelő a védőeszközöm, ha én ezzel hozzákötöm magam egy támasztólétrához, amit csak neki döntök a falnak vagy egy oszlopnak, akkor, ha lezuhanunk a létrát megrántjuk és a létrával együtt zuhanunk, dőlünk el. Ennek okán minden esetben kiemelten fontos, hogy a létra megfelelően rögzítve legyen!

Erre különböző módszerek léteznek, melyeket az oktatásainkon a cégeknek minden alkalommal be is szoktunk mutatni, illetve oktatni. Azt vettük észre a sok éves oktatási tapasztalat alapján, hogy nagyon sok cég használ létrákat, azonban, hogy a létrán hogyan biztosítja magát vagy hogyan tud biztonságosan munkát végezni az nagyon nem tisztázott. 

A létrán való közlekedés és az azon való munkavégzés nagyon veszélyes, talán az egyik legveszélyesebb munkafolyamat a magasban végzett munkáknál. Sokszor tapasztaljuk, hogy nem úgy gondolkodnak a munkavégzők, hogy először biztonságon felmennek a létrán és majd utána húznak fel anyagot. Inkább kézben viszik fel magukkal a szerszámokat, alkatrészeket.

Önmagunk rögzítésén kívül beszélni kell a helyes magatartásról, munkavégzésről is. Ha én mozgok a létrán, akkor menet közben szigorúan tilos anyagot mozgatni. Érjünk el először egy fix, biztonságos pontot és utána húzzuk fel a szükséges dolgokat egy segédkötél használatával! Azonban menet közben megnő a lezuhanás kockázata, ha közben mozgatunk szerszámot, anyagot, felszerelést. 

További veszélyfaktorok, amikre kiemelt figyelmet kell fordítani, azok a: zsírok, olajok, illetve a jegesedés. Ezek rettentő veszélyeket rejtenek. 

Mindig tartsuk be a létrán közlekedés szabályait! Egy adott létratagon ne tartózkodjunk többen! Ez alól kivételt képez, ha mentésről, menekülésről van szó. Ugyanis, ha egy fölöttünk álló ember visszazuhan, akár közlekedés közben vagy felettünk és alattunk végez munkát, több szinten, akkor fennáll a zuhanás kockázata. 

Ha nálatok is jelen van a létrán való munkavégzés győződj meg arról, hogy a kollégák biztonságosan tudják-e végezni a feladataikat! Ha nem vagy benne biztos, keress minket akár e-mailben vagy telefonon, és megoldást találunk a problémákra!   wink