Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu

Baleset bekövetkezése, mentés lépésről-lépésre

Baleset bekövetkezése, mentés lépésről-lépésre

A heti blogcikkünk egy igazán fontos témát dolgoz fel, ami nem más, mint, a mentés lépései egy esetleges baleset bekövetkezése során. Magasból történő mentés az egyik legveszélyesebb tevékenység, ami magas kockázattal jár, mivel az emberek és az eszközök a magasságban kiszolgáltatott helyzetben vannak, valamint az időjárási körülmények és a területviszonyok is nehézségeket okozhatnak.

Ha tudjuk, hogyan kell helyesen cselekedni, akkor az segíthet a sérülések minimalizálásában, az életmentésben és az áldozatok biztonságba helyezésébe. Éppen ezért ebben a cikkben az általános mentési tudnivalókat tárgyaljuk lépésről lépésre.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan kell megoldani egy balesetet lépésről lépésre, ha az „ideális környezetben” történt. Ez alatt azt értjük, hogy a serítettnek volt felszerelése, amivel valahonnan lezuhant, bezuhant és most lóg benne. Minden jogszabályi megfelelőség megvan, mind a humánerőforrás (személyzet), mind az eszközök rendelkezésre állnak.

Nézzük is meg a lépéseket:

Nyugtassuk meg az áldozatot:  A baleset általában nagyon stresszes és ijesztő helyzetet teremt az áldozat számára. A nyugtató és biztató szavak megnyugtathatják őt és segíthetnek neki megőrizni a hidegvérét.

Biztosítsuk a helyszínt: A mentési folyamatban érintett területen nem történhet a továbbiakban munkavégzés, nem tartózkodhatnak engedély nélkül emberek a helyszínen. A biztonságos környezet nagyon fontos a baleset megoldásának folyamatában. Biztosítani kell a helyszínt, ha ez lehetséges. Be kell szüntetni a munkát esemény bekövetkezésének környezetében: fölötte, alatta, körülötte mindig attól függően, hogy az esemény melyik irányban történt és milyen környezetben.

Hívjunk segítséget: Riasztani kell az elsősegélynyújtó személyt:

  • mentők
  • ha van cégen belül kiképzett elsősegélynyújtó személy (jogszabály szerint rendelkezésre kell állnia elsősegély készlettel, illetve a munkavégzés során bekövetkező bármilyen eseményhez kapcsolódó mentőeszközzel)

Míg a mentő elindul a helyszínre riasztom a mentésre kiképzett személyt, amennyiben nem én vagyok az, aki végrehajtja a mentést.

Helyszín felmérése, sérült megközelítése: A mentésre kiképzett személy, mikor a helyszínre ér, felméri a terepet. Mind a baleset körülményeit, a sérült megközelítését, valamint, hogy a munkabeszüntetés lehatárolása megfelelően történt-e. Amennyiben igen megközelítheti a helyszínt, kiemelt figyelmet fordítva arra, hogy ez biztonságosan történjen (nehogy a mentő személyből is mentendő legyen). Majd megfelelő védőeszközökkel megközelíti a mentési pontot, hogy eltudja kezdeni a mentés végrehajtását, ami azzal indul, hogy megközelíti a sérültet, így már helyben megtud állapítani alapvető dolgokat a sérült állapotával kapcsolatban (pl.: van-e súlyos sérülése, eszméleténél van-e).

Mentés végrehajtása: A mentőszemély megközelíti a mentési pontot, majd a mentésre szolgáló mentési eszközt rögzíti a kikötési pontban és megkezdi a mentést. Ez talajszintre történik, akár egy magasabb pontról történik lefele, akár egy mélyebb pontról felfele, amikor a sérülttel elérte a talajszintet, azaz a biztonsági zónát, a megfelelő személyeknek átadja (elsősegélynyújtó, orvos, mentőszemélyzet őket a biztonsági zónába már beengedhetem).

Sérült átadása az egészségügyi szerveknek: Ők felmérik a balesetet szenvedett személy sérüléseit, majd azok alapján, elsősegélyben, kivizsgálásban részesítik.

Jelentés az illetékes hatóságoknak, esemény dokumentálása: Ha baleset történt, fontos jelentést tenni az illetékes hatóságoknak. Ez segíthet a jogi szempontok rendezésében és az esetleges kártérítési igények érvényesítésében. A balesetnek minden részletét dokumentálni kell. A jegyzőkönyvben az események sorrendjét, a résztvevők nevét, az eset leírását és a baleset helyszínét a lehető legpontosabban kell rögzíteni. Az ilyen dokumentáció hasznos lehet a baleset okának feltárásában és az esetleges jogsértések azonosításában.

Helyszín kivizsgálása: Nem lehet tovább folytatni a munkafolyamatot az adott területen, mert előfordulhat, hogy a munkaterület adottságaiból kifolyólag történt a baleset, ezt előtte ki kell vizsgálnia az adott munkáltatónak.

Fontos, hogy baleset esetén megtartsuk a hideg vérünket, és ne essünk pánikba. A megfelelő lépések megtétele segíthet minimalizálni a sérüléseket és az anyagi károkat, és a sérült személy gyorsabb gyógyulását segítheti elő. Az is nagyon fontos, hogy elővigyázatosságból felkészüljünk a balesetekre, és legyenek kéznél azok az eszközök, amelyek segíthetnek az elsősegély nyújtásában.

Fontos megjegyezni, hogy a leesés utáni mentés minden esetben egyedi lehet, és a folyamatot az adott helyzetnek megfelelően kell alakítani. A lényeg azonban, hogy az áldozat életét és biztonságát mindig az első helyen kell kezelni, és azonnali és hatékony mentési folyamatot kell végrehajtani. Ezért fontos gondolni az utókezelésre is, mivel az orvosi ellátás mellett pszichológiai segítség is szükséges lehet a traumák kezeléséhez.

Összefoglalva, a balesetkezelés lépésről lépésre történik, és minden egyes lépésnek célja van a baleset következményeinek minimalizálása, az érintett személyek biztonságának biztosítása, valamint az események dokumentálása és vizsgálata végett.

Ebből is láthatjuk, hogy mennyire fontos felkészültnek lenni, ha esetlegesen bekövetkezne egy baleset, mely során mentésre kerülne sor.

 

 

Kattints ide és tudj meg többet!