Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu

Oszlopon végzett munkafolyamatok

Oszlopon végzett munkafolyamatok

Az oszlopon végzett munka során a legfontosabb, amit figyelembe kell vennünk, hogy hogyan és miként tudjuk magunkat biztosítani menet közben.

Ehhez két esetet tudunk megkülönböztetni:

Első esetben magán az oszlopon történik a munkavégzés, felmászás és nem használunk hozzá külső segédeszközt, például létrát.

Ilyenkor a faoszlopoknál általánosságban használunk valamilyen mászóeszközt, mászóvasat. Viszont betonoszlop esetében a munkavállalók az áttörésekben másznak. Ehhez az előző blogcikkben tárgyalt munkahelyzet beállítót szokták használni, így mind a két kezük szabad, nem kell kapaszkodni menet közben.

Ami nagyon sok esetben elszokott maradni és amit mindig kihangsúlyozunk, hogy maga a munkahelyzet beállító rendszer az a lezuhanástól, visszazuhanástól nem óv meg minket!! Csak attól, hogy ne bukjunk hátra.

Függetlenül, hogy mi a munkahelyzet beállító derékövhöz kapcsolt rögzítőkötéllel biztosítva vagyunk hátra bukás ellen, tehát pozícióban állunk, a lezuhanás, lecsúszás ellen még pluszba biztosítani kell magunkat valahogyan.

Erre is többféle megoldás létezik, ez leginkább az oszlop kialakításától függ. Általában olyan rendszereket szoktunk preferálni, amelyekkel nagyobb távokat tudunk bejárni. Például egy bizonyos hosszúságú kötél, hozzá egy vezérelt típusú zuhanásgátlóval, energiaelnyelővel, amit valahogy előre kell telepítenünk. Erre szoktunk alkalmazni felrakórudat, amivel magát a kötelet tudjuk feltenni akár 10-12 méter magasságig is. Így már az indulástól kezdve biztosítani tudjuk magunkat a zuhanásgátló segítségével.

A második eset, amikor az oszlopot egy létra segítségével közelítjük meg.

Itt a legelső, amiről beszélnünk kell az maga a létra biztosítása. A létrán való közlekedés és munkavégzés alapvető feltétele, hogy a létra biztosítva legyen, eldőlés, elborulás, elcsúszás ellen.

Erre különböző technikák vannak, amiket a gyakorlati oktatások során beszoktunk mutatni, megszoktunk tanítani a hallgatóknak. Onnan kezdve, hogy a létránk biztosítva van már tudjuk magunkat, ahhoz rögzíteni.

A létra telepítése, felállítása előtt egy hosszabb kötelet tudunk rárögzíteni, amin utána egy zuhanásgátló vagy egy megfelelő kétágú rögzítőkötél segítségével tudunk közlekedni.

Így akár a létrához vagy, amikor már elég közel vagyunk az oszlophoz, ahhoz tudjuk magunkat pozícionálni, hogy mind a két kezünk szabaddá váljon és biztonságosan tudjunk munkát végezni.

Kiemelt fontosságú, hogy lássuk, hogy milyen eszközök szükségesek ezeknél a munkafolyamatoknál. Miután itt egyszerre beszélünk arról, hogy biztosítanunk kell magunkat a lezuhanás ellen, illetve valahogy gondoskodnunk kell a munkahelyzet beállításáról. Így mindenképp egy olyan termék javasolt első körben, ami ezt a két tulajdonságot együttesen hordozza.

Ilyen például a GZKTH-12-es munkahelyzetbeállító derékövvel szerelt teljes testhevederzetünk. Ehhez kapcsolódóan szükségünk van egy munkahelyzetbeállító rögzítőkötélre (GZKRK-04), amely az adott munkafolyamathoz van tanúsítva.

Maga a visszazuhanás elleni biztosítás munkaterület, illetve folyamat függő. Ez lehet akár egy energiaelnyelővel szerelt kétágú rögzítőkötél vagy egy hosszabb kötél, vezérelt típusú zuhanásgátlóval.

Bármelyiket is választjátok mind a kettő megtalálható a kínálatunkban csomagajánlatként is! 

Továbbá ezeket kitudjuk egészíteni felrakórúddal és annak kiegészítőivel. Valamint magát az eszközöket nem csak, mint védőeszközt tudjuk használni (bár egyértelműen ez az elsődleges funkció), hanem használhatjuk őket úgy is, hogy segítse a munkánkat.

Miután derékövvel szerelt teljes testhevederekről beszélünk, így kitudjuk ezeket egészíteni különböző eszköztáskákkal, szerszámtartókkal, amik megkönnyítik, hogy magunkkal vigyük a szükséges szerszámokat, alkatrészeket, rögzítőelemeket.

Vannak olyan segédeszközeink is, amelyek a közlekedést segítik. Ilyenek például a mászóvasak, klasszikus faoszlopra, beton vagy éppen fém szelvényű oszlopokra. Illetve még speciálisabb mászóeszközeink, amik a fa ápolásban, illetve favágásban segítik a közlekedést.

Reméljük hasznosnak találtátok ezt a blogcikkünket is és sok hasznos információval gazdagodtatok!