Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu

Minden, amit tudni akartál a sisakokról I.

Minden, amit tudni akartál a sisakokról I.

Először is tisztázzuk, hogy mit is értünk védősisakok alatt. Ezek olyan típusú sisakok, melyeket elsősorban munkahelyi közegben használunk, főként ipari környezetben vagy építkezések során. Céljuk, hogy megvédjék a fejet a leeső tárgyaktól, megakadályozzák a más tárgyakkal való ütközést, valamint a törmelék okozta sérüléseket. Fontos megjegyezni, hogy a munkavédelmi eszközöket nem lehet helyettesíteni sporteszközökkel, hiszen ezek nem rendelkeznek a megfelelő szabványokkal.

Nézzük meg, hogy mit is kell figyelembe venni az ipari védősisakok vásárlása előtt.

Kezdjük a tömeggel, ami leginkább tudja befolyásolni a komfortot, hiszen nem mindegy, hogy milyen súlyt cipelünk egész nap a fejünkön. A sisakok tömege 50-60 vagy akár 100 gramm-os eltérést is mutathatnak. Ebből is látszik, hogy nem mindegy milyent választunk. Sisakjaink könnyűek, mindösszesen 300 grammosak, így kényelmes egész napos viseletet biztosítanak.

A belső kialakítás során kétféle sisakot különböztetünk meg, rendelkezhetnek műanyag-, vagy textilfejkosárral. A műanyag fejkosárral ellátott sisakok hátránya, hogy kényelmetlenek, mivel kevésbé illeszkednek a fejformához. Továbbá nem párolog el a keletkező izzadás, így könnyen diszkomfortot okozhat. Érdemes textilfejkosárral rendelkezőt választanunk, mely könnyebben idomul a fejformánkhoz, illetve kellőképpen átszellőzik. Válaszd a GAZEK által forgalmazott sisakokat a hat pontos textil felfüggesztésnek hála biztosan elkerülhető a kényelmetlen munkavégzés!

Beszéljünk kicsit a sisakok méretéről is, hiszen ez is befolyásolja a komfortot, illetve a biztonságos viselést. A fejkosarak állíthatóak méretben, viszont meg kell jegyezni, hogy rendelkeznek egy mérettartománnyal. Ez főleg nőknél, illetve gyerekeknél fontos, akik például nyári munka során kötelesek ilyen eszközöket használni. Állítani kétféle képpen tudjuk a sisakokat, egyrészt lehet pattintósan vagy racsnis megoldással. Az utóbbit érdemes választani, mivel ennek a segítségével fokozatmentesen, könnyen állítható a fejkosár, így gyorsabban méretre tudjuk igazítani. Sisakunk gyorsállítós fejkosárral rendelkezik, aminek a segítségével könnyen méretre tudjátok igazítani a védősisakotokat.

Kötelezően állszíjjal kell rendelkezniük, ami segítségével, ha lenézünk nem esik le a fejünkről a sisak. Továbbá esés közben, ha forog az ember akkor a fején marad a sisak, így védelmet biztosít. Javasoljuk, hogy négy ponton rögzített állszíjat vállasszatok! (ismertebb nevén Y-állszíj) Így átfordulásnál, illetve ütődés esetén sem esik le a sisak a fejről. Védősisakjaink teljeskörű védelmet nyújtanak, hála az Y-állszíjnak, amit egy biztonsági csat egészít ki.

A formai kialakítás esetén találkozhatunk sild-es, valamint sild nélküli termékekkel. A sild-el rendelkező sisakok esetén többször felmerül problémaként, hogy a sild sokszor indokolatlanul nagy, ami nagymértékben korlátozza a látóteret. Ez főként létrán vagy szerkezeten való mászás esetén okoz problémát. Ezért a munkavállalók gyakran fordítva veszik fel a sisakot, hogy jobban lássanak, viszont ez szigorúan tilos! Kevés sisak van úgy bevizsgálva, hogy fordítva is hordható legyen, viszont ez esetben is a sisak héját kell lepattintani a sisak kosárról és magát a héjat forgathatjuk hátra.

Érdemes arra is figyelni, hogy mennyire szerelvényezhető a sisak, van-e lehetőség céglogót, bármilyen azonosítót elhelyezni rajta. Tudunk-e hozzá bármilyen fejlámpát, fültokot, arcvédőrostélyt csatlakoztatni, vagy csak a gyártói kiegészítők illeszthetőek hozzájuk.

Csere alkatrészek között a homlokpánt a legfontosabb, mivel ez felel az izzadság felszívásáért, jobban koszosodik, így a higiénia miatt javasolt gyakrabban cserélni. Ezzel a védősisak kinézetét is megújíthatjuk, igényesebbé tehetjük a megjelenésünket.

Kiegészítő matricák (például: fényvisszaverő), jelölések csak akkor helyezhetőek a védősisakokra, ha azt a gyártó előzetesen jóváhagyta, csak azzal a technikával, alapanyaggal, amit támogatnak. Úgyhogy sajnos alkoholos filctollal nem díszíthetitek, de kiscicás matricát sem ragaszthattok a sisakotokra.

A sisakokról szóló első blogcikkünkben az alap tudnivalókat szedtük össze Nektek. Ha további információkra vágytok a védősisakokkal kapcsolatban, akkor tartsatok velünk jövő héten is (a második részt ITT találjátok!)wink

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: sisak webshop