Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu

Kihordási idő vagy élettartam. Mi a különbség..?

Kihordási idő vagy élettartam. Mi a különbség..?
A leesésvédelem témakörében nagyon sok fogalomzavar és félreértés van jelen. Többször halljuk, hogy testheveder helyett zuhanásgátlót szeretnének vásárolni, vagy extrém esetben biztonsági övet. Természetesen nem elvárás, hogy egy a szakmához nem értő, és nem szakemberként tevékenykedő felhasználó ismerje az eszközök pontos megnevezését. Gyakran felmerül a kérdés, hogy a leesésvédelmi egyéni védőeszközöknek milyen kihordási idejük van.

Jó hír, hogy ezen sokat nem kell gondolkodni, ugyanis NINCS kihordási idő a védőeszközök esetében. Kihordási ideje egy munkaruhának van/lehet. Egy egyszerű példán keresztül bemutatva; A munkáltató biztosít a munkavállalói számára 5 db kantáros nadrágot, amit nekik az idei évre „be kell osztani”. Ez azt jelenti, hogy 1 éves kihordási idejük van. Ez egy adható kategória, itt a kihordási idő meghatározható.

Egyéni védőeszköz esetében nem mondható ,hogy 1 , 2 vagy akárhány évre van biztosítva, hiszen ha 1 nap után egy testhevederbe bele zuhan a felhasználó, akkor azt cserélni kell! Kötelező, és nem választható opció.

Az élettartam olyan mint egy szavatossági idő. A gyártó meghatározza, hogy a gyártástól számított hány éven keresztül lehet használni az eszközt. Ez a III. kategóriás védőeszközökre vonatkozik, illetve ahol felléphet anyag elöregedés. Ilyen például a légzésvédelem, illetve a kézvédelem, bizonyos kesztyű típusok esetében. Amennyiben minimálisan is csökken a védelmi képesség, azonnal cserélni kell az eszközt! Nem hivatkozhatunk az élettartamára, hiszen nem látja el a funkcióját a védőeszköz. A leesésvédelmi egyéni védőeszközök állapotát nagyban befolyásolja a felhasználási gyakoriság, intenzitás , illetve a munka körülmények.

Nagyon fontos, hogy a leesésvédelmi egyéni védőeszközöket legalább 12 havonta felül kell vizsgálni, a gyártó által felhatalmazott személlyel (kompetens személlyel) annak érdekében, hogy bizonyosak legyünk a maradéktalan és hibátlan működésben!

Nem szabad elfelejteni, hogy III. kategóriás védőeszközökről beszélünk. Ide tartoznak a komplex tervezésű védőeszközök, amelyek a halálos kimenetelű balesetek, a súlyos, visszafordíthatatlan egészségkárosodást okozó hatások ellen védenek.

Ha tetszett a cikk, és hasznosnak találtad, kérlek oszd meg másokkal is!  wink